To see committee and comission responsibles, please click here.
Mimarlık Fakültesi öğrencileri ‘Yaşar Üniversitesi Staj Yönergesine göre staj yapmakla yükümlüdürler.
Staj süresi her bir staj için 20 iş günüdür. Stajlar, şantiye ve büro stajı olmak üzere iki adettir. (Şantiye stajının, Ofis Stajından önce yapılması zorunludur ve aynı yaz dönemi içinde iki staj arka arkaya yapılamaz). *
ARCH 3331 Şantiye Stajı: 4. Dönemini bitirmiş öğrencilerin yapacağı stajdır. ISG9110 tamamlanmış olmalıdır.
ARCH 4431 Ofis Stajı: 6. Dönemini bitirmiş öğrencilerin yapacağı stajdır.
Staj dersine öğrencinin staj yaptığı Yaz Dönemi’ni takip eden Güz Dönemi’nde kayıt olunmalıdır.
Staj süreci sonunda Staj Komisyonu’nca yapılan değerlendirmede başarısız olan öğrenci, bir sonraki dönemlerde stajı tekrar yapma hakkına sahiptir. Ancak; öğrenci bu staj tekrarlarında da başarılı olamazsa mezuniyet belgesi alamayacaktır.
Eğitim-öğretim dönemi içinde staj yapılamamaktadır. (Sadece mezun olacak öğrenciler için dönem içerisinde belirli tarihler arasında en az tam 3 iş günü çalışılacak şekilde staja izin verilmektedir.)**
Staj sürecinde öğrencinin takip edeceği yol:
Staj yapılacak firma/kurumla anlaşmış olan öğrenci, bölümün Sakai sayfası ve websitesinde staj başvuru dönemlerinde yayınlanan duyurulardaki formu doldurmalıdır. Formdaki bilgilerin tam ve doğru olması öğrencinin sorumluluğundadır. Eksik ve/veya yanlış bilgi ile doldurulmuş formlar dikkate alınmayacaktır. Staj günleri tam 20 iş günü olacak şekilde hesaplanmalıdır.
Staj başvuru formunu doğru ve tam şekilde doldurmuş öğrencinin “@stu.yasar.edu.tr” uzantılı mail adresine staja başladığı günde İnsan Kaynakları Müdürlüğü’nden SGK İşe Giriş Bildirgesi iletilecektir. Bu form üzerindeki STAJ YAPILACAK KURUMUN BEYANI kısmının işyeri yetkilisine doldurtulup imzalanıp kaşe yaptırılması ve formun alt kısmında yer alan ÖĞRENCİ BEYANI kısmının öğrenci tarafından eksiksiz doldurularak imzalı olarak [email protected] adresine gönderilmesi gerekmektedir.
Öğrencinin stajıyla ilgili herhangi bir değişiklik olması durumunda (staj iptali, staj yeri değişikliği, tarih değişikliği, vb.) derhal Staj Komisyonuna haber vermesi gerekmektedir. Değişiklikler bölüm tarafından kabul edilirse Staj Komisyonu tarafından İnsan Kaynakları’na iletilecektir.
Öğrenci, Staj Değerlendirme Formu ve Staj Raporu’nu internet sitesinden indirecektir.
Staj değerlendirme formu; staj süresinin sonunda GİZLİDİR ifadesinin, firma yetkilisinin imza ve kaşesinin yer alacağı kapalı bir zarfta (öğrencilerin bu zarfı açmaları yasaktır) staj yapılan firmanın yetkilisi tarafından iadeli – taahhütlü olarak Mimarlık Bölüm Başkanlığı’na posta yoluyla gönderilebilir veya imzalı belge staj yapılan firma yetkilisi tarafından:
-Şantiye stajı için [email protected];
-Ofis stajı için [email protected];
Mail adreslerine “Öğrenci Adı Soyadı-Mimarlık Staj Değerlendirme Formu” konu başlığıyla iletilebilir.
Posta Adresi:
Yaşar Üniversitesi
Mimarlık Bölüm Başkanlığı
Kazımdirik Mahallesi, Selçuk Yaşar Kampüsü, Üniversite Caddesi Ağaçlı Yol No: 37-39, 35100 Bornova/İzmir
Staj Raporu; staj süreci içerisinde günlük olarak takibi yapılan, katılımda bulunulan işlerin görsel malzemeyle desteklenerek, detaylı olarak sunulduğu rapordur. Bu rapordaki her şey (günlük takip edilen işler, çizim ve görseller) internet sitesinde verilen staj raporu formatında olmalıdır.
Staj süresince düzenli olarak iş takibi yapılacak, yapılan işler günlük olarak staj raporuna işlenecektir. Dersler başladıktan sonra belirtilen tarihlerde her sayfası imzalatılmış ve kaşelenmiş staj raporu taratılarak eksiksiz şekilde öğrenci tarafından kayıtlı olduğu staj dersinin Sakai sayfasına yüklenecektir. Staj raporu İngilizce olarak bilgisayar ortamında yazılacaktır.
Staj komisyonun yapacağı değerlendirme sonucu öğrencinin stajda başarılı veya başarısız olduğu bilgisi sisteme girilecek ve öğrenci staj dersi değerlendirmesi olarak görebilecektir. Herhangi bir notlama yapılmayacaktır. Başarısız öğrenciler stajlarını tekrarlayacaktır.
MİMARLIK BÖLÜMÜ ARCH 3331 ŞANTİYE STAJI: Mimarlık Fakültesi öğrencilerinden 4. yarıyılını tamamlamış olanların, Mimarlar Odası tarafından denetlenen bürolar tarafından yapılan, mimari eser niteliği taşıyan şantiyelerde tam 20 iş günü boyunca staj yapmaları zorunludur.
Mimarlık Bölümü öğrencilerinin staj yapacağı bina kaba yapı aşamasında olmalıdır. Öğrenci; temel yapımı, karkas sistem yapımı, demir montajı, beton dökülmesi, duvar örülmesi, çatı vb. işleri takip edebilmelidir. Öğrenci, kaba yapı sürecinin tümünü sırasıyla takip ederek staj raporunda tanımlamalıdır.
20 iş günü boyunca öğrenci, bünyesinde staj yapacağı firmanın farklı inşaatlarında bulunarak farklı aşamaları ve detayları görebilir.
Öğrenci, şantiye stajında takip ettiği işleri staj defterine aktarırken, mutlaka bu işlerin teknik tariflerini yapmalı, görsel malzemeyle (fotoğraf, eskiz vs.) de desteklemelidir. İmalat süreçlerinin izlendiği, farklı aşamalar da fotoğraf çekilerek belgelenmelidir. Bu fotoğraflar numaralandırılmalı ve altlarında açıklamaları olmalıdır. Sözel ve görsel anlatım birlikte yer almalıdır.
Staj Raporunda her bir güne en az bir sayfa yer ayrılmalı, ihtiyaca göre sayı arttırılmalı, sayfalar yetkili mimar/mühendis tarafından kaşelenerek imzalanmalıdır. Rapor taratılarak Sakai’ye yüklenecektir.
MİMARLIK BÖLÜMÜ ARCH 4431 OFİS STAJI: Mimarlık Fakültesi öğrencilerinden 6. yarıyılını tamamlamış olanların, Mimarlar Odası tarafından denetlenen ofislerde tam 20 iş günü boyunca ofis stajı yapmaları zorunludur. Staj yapılacak işyerindeki şirket yöneticisi veya sorumlu mimar en az 5 yıldır bu meslekte fiilen çalışıyor olmalıdır.
Öğrenci, staj süresini kendisi için en verimli şekilde geçirmeli; staj sonunda, mimarlık eğitimi süresince elde ettiği teorik bilgileri kullanarak, bu bilgileri uygulayabilme yetisine sahip olmalıdır.
Öğrenci, staj süresince mimari avan ve uygulama projelerinin tasarım ve çizim aşamalarında yer almalı ve bu aşamalara katkıda bulunmalıdır.
Öğrenci, yaptığı veya izlediği işleri staj defterine sözlü olarak anlatmalı, görsel öğelerle (çizim, tablo vb.) desteklemelidir. Ancak eklenen bu çizimlerin boyutu en fazla A4 formatında olmalıdır. Autocad, 3Dmax, ArchiCAD, Photoshop gibi programlarla hazırlanmış çizimler gerek duyulursa Sakai’ye yüklenebilir.
Staj Raporunda her bir güne en az bir sayfa yer ayrılmalı, ihtiyaca göre sayı arttırılmalı, sayfalar yetkili mimar tarafından kaşelenerek imzalanmalıdır. Rapor taratılarak Sakai’ye yüklenecektir.
Staj defteri hakkında dikkat edilmesi gereken noktalar:
-Staj defterinin günlük raporu; yapılan işlerin, görev aldığınız ya da gözlemlediğiniz işlemlerin her gün için ayrı olarak yazılmasıdır.
-Şantiye stajı için teknik rapor; yapılan işlerin teknik olarak nasıl yapıldığının pasif dille yazılmasıdır.
-Aynı işin farklı günlerde tekrar etmesi durumunda teknik raporda bahsedilen işin teknik açıklamasının ardından hangi günlerde yapıldığı belirtilmelidir. (Day 2,5,17,18 vs.)
Staj defteri teslimi için unutulmaması gereken notlar:
-Kabul edilmeyen staj defterleri not olarak U alacaktır.
-Öğrenci; kopya çekmesi, staj defterinin formata uymaması ve defter teslimini yapmaması durumunda stajdan başarısız sayılacaktır.
-Öğrenciler teslim tarihinde imzalatılmış, kaşelenmiş raporu Sakai’ye yüklemelidir ve imzalı ve kaşeli Değerlendirme Formu staj yapılan firma tarafından posta ya da e-mail aracılığıyla bölüme iletilmelidir. Toplam 2 adet belge teslim edilecektir.
-Staj defterinin her sayfasında firma kaşesi, yetkili mimar/mühendisin ve öğrencinin de imzası olmak zorundadır.
* Yalnızca Mezuniyet durumunda olan öğrencilerin, derslerini tamamladıkları Bahar veya Güz Dönemi sonunda Şantiye ve Ofis Stajlarını birbirini takip edecek şekilde yapmayı talep ettikleri takdirde başvuruları komisyonca değerlendirmeye alınacaktır.
**Yalnızca staj ders(ler)i kalmış olan mezuniyet durumundaki öğrenciler ‘Artık Yıl’ olarak değerlendirildiğinden, staj ders(ler)i kayıtları başvuruyu takip eden dönemin kayıt haftasında kredi başına ücretlendirilerek yapılmaktadır.
ERASMUS Stajı ile ilgili olarak ERASMUS Program Koordinatörü ile iletişime geçilmelidir.
Summer Practice Evaluation Form
Staj Bilgi Formu (Güncellendi)