Mars Yarışmasında İki Ödül Birden – Yaşar Üniversitesi

Mars Yarışmasında İki Ödül Birden

Mars2050 Yaşam Alanı Fikir Yarışması’nda öğrencilerimiz, öğrenci kategorisinde verilen altı adet eşdeğer ödülden ikisini kazandı. Öğrencilerimiz Berca Kavani ile Yasemin Kılıçoğlu ve Yiğit Dağlıer’in yer aldığı iki ekip Marsta kurulacak yeni hayatın mimari dinamikleri ve olasılıkları üzerine çalıştılar. Kendilerini tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyoruz.

“Süper-İletken Etkisi” – Berca Kavani (Yaşar Üniversitesi), Envercan Vural (Dokuz Eylül Üniversitesi): Marsta insan hayatının kurulmasına dair mimari olasılıkları ele alan proje, yaşamın başlayabilmesi için öncelikle gezegenin yüzeyini ve iklimini araştırmayı hedefleyen bir merkezin tasarımını konu edinmektedir. Yapının sürdürülebilirliğini sağlamak adına içinde Mars yüzeyindeki elementlerin yer aldığı süper-iletken maddeyi yapı elemanı olarak kullanan proje, böylece gezegenin -120/-140 dereceyi bulan koşullarına dayanıklı bir tasarım önerir. Proje aynı zamanda, Mauricio Beltran’ın koordine ettiği ve Gökhan Çelikağ’ın eğitmenler arasında yer aldığı “Aşırı Mimarlık” konulu mezuniyet projesi stüdyosuna aittir. Öğretim elemanlarımızı ve öğrencilerimizi tebrik ediyoruz.


“Artemis Kolonisi” – Yasemin Kılıçoğlu (Yaşar Üniversitesi), Yiğit Dağlıer (Yaşar Üniversitesi), Ahmet Can Oflozer (İYTE) Marsta kurulacak ilk insan kolonisinin yaşam koşullarına odaklanan proje, gezegende yer alan bir lav tüpü mağarasını mesken olarak seçmektedir. İnsan yaşamı başlamadan önce yapay zekâ ile desteklenen teknolojik birimlerin gezegene yerleşerek, gerekli mimari mekânları üretmesi düşünülmüş, bu noktada mimari üretim amaçlı olarak gezegendeki yerel malzemeyi kullanan üç boyutlu yazıcı teknolojisi önerilmiştir. İlk mağaradaki yaşam alanları etaplar halinde robotik teknolojiyle üretilecek ve araştırma, tarım, sosyal alan, rekreasyon ve dünya ile iletişim gibi alt mekânları içerecektir. Yaşamın sürdürülebilirliğinin, yine yapay zekâ teknolojisi kontrolünde devam etmesi planlanmıştır.